Tak coś wiem
Może zacznę od krótkiego opisu w chwili obecnej w KWB Bełchatów są dwie odkrywki: Bełchatów i Szczerców, które gdzieś ok 2035 roku powinny się połączyć trzema poziomami(jeden poziom ok 20m). W chwili obecnej Pole Bełchatów ma ok 9km na 3,5 km i powoli maleje a Pole Szczerców 4,2km na 4,5km i cały czad rośnie
dodam, że głębokość Pola Bełchatów to prawie 330 m
/
Według jednego z ostatnich opracowani zrobionego przez AGH zbiorniki zostaną wypłycane do ok 200 m i zalane wodą...ALE jakby pozostawić wyrobisko żeby samoczynnie się zalało to według różnych źródeł potrzebowalibyśmy nawet i 160 lat
już nie mówiąc o tym, że woda nie może się wlewać przez skarpy, bo stałyby się niestateczne, więc trzeba tą wodę wpompować do środka, a zebrać za pomocą studni głębokich, które okalają wyrobisko jednak jak już wspomniałem trwałoby to zbyt długo, więc możliwe, że zostanie w stronę wyrobiska skierowana któraś z większych rzek, aby trochę przyśpieszyć napełnianie zbiorniczka
Co do nurkowania na tym obiekcie to faktycznie rozważane są różne warianty zatopienia maszyn, aby uatrakcyjnić zbiornik ale decyzje pewnie zapadną dopiero koło roku 2035! Muszę jednak zmartwić wszystkich zapalonych nurków..zbiornik zostanie zalany do poziomu zero około 2080 r więc ja będę miało 96 lat :roll: