oj oklepane mity zakładasz płytę aluminiową i jest po problemie
Artur, MAM płytę aluminiową. Kiedy nurkuję w suchym w singlowym skrzydle z lekką stalową butlą Fabera, potrzebuję ok. 8kg balastu umieszczonego dosłownie kilka centymetrów od końca butli i jeszcze ok. 4-5 w kieszeniach na biodrach (wszytko do ocieplacza BZ400).
Jeżeli do tego dołożyć drugą, nawet lekką butlę obok, środek ciężkości i tak przesunie się w stronę głowy, bo dochodzi separator i drugi pierwszy stopień - nic więc nie zapowiada tego, żeby z balastem coś się poprawiło - raczej będzie musiał być jeszcze niżej, bo bardziej przeważy mnie w twinie na głowę.
Jeżeli teraz butle lekkie zastąpisz ciężkimi, to po prostu nie będę miał czym ciągnąć nóg do dołu (a dodam dla ułatwienia, że bynajmniej nie wyglądam na ludka Michelin od tyłka do płetw). Różnica między wagą butli: 2* (16,7-12,2)=9kg, praktycznie całkowicie zdejmuje mi balast trymujący. Jeżeli jeszcze założymy, że zejdzie z kilogram balastu z uwagi na resztę gratów, których potrzebuję (choćby latarka z kanistrem, której nie mam - położenie: biodra, drugi pierwszy stopień - za głową oraz obejmy - raczej nie są obie na końcu twina), to balastem, który zostanie mi do rozdysponowania (4kg z bioder, a to i tak przy optymistycznym założeniu, że teraz nie jestem przeważony) nie da się już zrobić trymu - bo nawet teraz dwa razy więcej jest potrzebne na dole singla, mimo że rozłożenie reszty masy jest bardziej sprzyjające).
Co do ECSów - mogą być ECSy
Ile za 200 bar, ile za 230?