Autor Wątek: Wyprawa Krabowa HVAR 2009  (Przeczytany 24179 razy)

Offline miłosz

• Zarejestrowani użytkownicy
  • *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #50 dnia: 30 Maj 2009, 11:11:43 »
Cytat: "Sylwek"
Nie zapomnijcie o:
1. paszportach (w Chorwacji nowy dowód nie wystarczy, a mogą nas na granicy sprawdzić)
2. Dokumentach nurkowych potwierdzających Wasz stopień (zbiorę wszystkie i sprawdzę Wasze uprawnienia - miejcie je proszę na wierzchu w autobusie, będzie sporo czasu po drodze  :wink: .
3. Warto zabrać plastik, kto ma (może być ze starszym stopniem), bo w Chorwacji trzeba mieć na łodzi dokument nurkowy i iskaznicę (pozwolenie na nurka, które dostaniemy za 100 kuna). A książeczka lubi się zalać... Chyba, że sama iskaznica wystarcza... już nie pamiętam jak było ostatnio.
4. Przypominam o ważnych badaniech lekarskich.

Sylwek

Proszę Cię Sylwku nie pisz o rzeczach o których nie masz pojęcia jak wyglądają.

Byłem w Chorwacji miesiąc temu, jak i rok temu i dowód osobisty rzecz jasna wystarcza, aby przekroczyć granicę. Oczywiście warto mieć paszport ze sobą, ale nie jest to wymagane.

Tak samo sprawa Iskaznicy, na tegoroczny wyjazd na Hvar jest ona NIE WYMAGANA.

Pozdrawiam serdecznie
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 1970, 01:00:00 wysłana przez miłosz »
Swim, Dive or Die!!!

Offline Dąbek

• *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #51 dnia: 30 Maj 2009, 17:27:24 »
2. Dokumentach nurkowych potwierdzających Wasz stopień (zbiorę wszystkie i sprawdzę Wasze uprawnienia - miejcie je proszę na wierzchu w autobusie, będzie sporo czasu po drodze Wink .

Co mam zrobić jak tydzień temu ktoś bezczelnie okradł mnie z ze wszystkich CMAS' owskich dokumentów :?:
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 1970, 01:00:00 wysłana przez Dąbek »

Offline Bartolomeo

• *
  • Stopień nurkowy: P3, Adv Ean
(Bez tematu)
« Odpowiedź #52 dnia: 30 Maj 2009, 19:05:03 »
Cytat: "miłosz"
Została ustalona godzina odjazdu. Autokar podstawiony będzie pod magazyn w piątek 5 czerwca o godz. 18.30, więc proszę aby wszyscy przybyli pięć minut wcześniej
Powiedzmy 15 minut wcześniej ;)

ps 1: złotówki można wymienić w Chorwacji po dobrym kursie, nie ma potrzeby zabierania euro.

To już na własną odpowiedzialność.
Sylwek wypowiedział się we własnym imieniu, nie orgaznizatora wyjazdu.
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 1970, 01:00:00 wysłana przez Bartolomeo »
Wszystkie Nurki mają Córki! (przynajmniej dwie ;))

Offline Sylwek

• Kadra
  • Stopień nurkowy: M2 Instruktor Freedivingu mobile 506 033 485
(Bez tematu)
« Odpowiedź #53 dnia: 30 Maj 2009, 22:22:22 »
Ok, muszę sprostować, bo narozrabiałem  :mrgreen:
Z mojej strony były to tylko i wyłącznie wskazówki. Nie wypowiadam się w imieniu organizatora wyjazdu...
1. Paszport... byłem święcie przekonany, że jest w dalszym ciagu niezbędny. Ostatni raz miałem kontrolę na lotnisku w Splicie w 2007, chciałem sprawdzić, czy przejdzie i pokazałem dowód os, "wopista" jednak zapytał o pszport.
2. Iskaznica... no skoro nie potrzeba, to tylko się cieszyć :) A co z uchwałą chorwackiego rządu z 2003 o nurkowaniach niezależnych (bez centrum nurkowego), czy tą iskaznicę za 2500 kuna też zniesiono?
3. Złotówki. Warto zapytać w Nautice i upewnić się. Jak do tej pory nigdy nie miałem problemu z wymianą naszej waluty, a od dobrych kilku lat jestem tam co roku (W Chorwacji, w Starym Gradzie jeszcze kasy nie wymieniałem, ale na Hvarze nie było problemu, również w Splicie w którym sie promujemy ). Przelicznik zawsze był lepszy przy wymianie zł na kuny, niż zakup w pl dewiz i jeszcze jednej wyminy.

przepraszam za wprowadzenie błędnych informacji na forum
Sylwek
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 1970, 01:00:00 wysłana przez Sylwek »
egzaminy na kartę łowiectwa podwodnego 506 033 485
www.OneBreath.pl Szkoła Freedivingu

Offline Sylwek

• Kadra
(Bez tematu)
« Odpowiedź #54 dnia: 30 Maj 2009, 22:33:03 »
Cytat: "domdab"
2. Dokumentach nurkowych potwierdzających Wasz stopień (zbiorę wszystkie i sprawdzę Wasze uprawnienia - miejcie je proszę na wierzchu w autobusie, będzie sporo czasu po drodze Wink .

Co mam zrobić jak tydzień temu ktoś bezczelnie okradł mnie z ze wszystkich CMAS' owskich dokumentów :?:

Jeżeli podasz mi datę uzyskania ostatniego stopnia, nr kursu oraz instruktorów, którzy szkolenie prowadzili, to do wyjazdu dam radę odtworzyć Twoją książeczkę, a i certyfikat też są szanse wyrobić. Ale musisz podać mi dane ekspresem żebym to załatwił.

Bez dokumentów nurkowych, w większości cywilizowanych państw, nikt Ci pakietu nurkowego nie sprzeda, ani butli nie nabije. Zaproponują kurs podstawowy albo nurkowanie "intro" z instruktorem z brzegu.
PS: wg krabowskich wytycznych "P2 widmo" nurkują do 20m  :wink:

Offline Dąbek

• *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #55 dnia: 31 Maj 2009, 03:52:31 »
PS: wg krabowskich wytycznych "P2 widmo" nurkują do 20m Wink

O siet dobrze ze nie jade na tą wyprawe bo pewnie Sylwek zmuszałby mnie na schodzenie na tak niewyobrażalne głebokośści jak 20 m. A dla mnie po kursach w "brodziku w Kalifornii czy innym Honolulu" byłoby to stanowczo powyżej możliwości. Życze udanych wakacji Dominik
Ps. tak tylko sprawdzałem czujność " łajzy" bawdzie sie dobrze  :smt030
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 1970, 01:00:00 wysłana przez Dąbek »

Offline Xar

• *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #56 dnia: 01 Czerwiec 2009, 16:16:36 »
Ok, muszę sprostować, bo narozrabiałem  :mrgreen:
1. Paszport... byłem święcie przekonany, że jest w dalszym ciagu niezbędny. Ostatni raz miałem kontrolę na lotnisku w Splicie w 2007, chciałem sprawdzić, czy przejdzie i pokazałem dowód os, "wopista" jednak zapytał o pszport.

To jest jakos tak, ze samolotem bez paszportu nie da rady do chorwacji, a droga ladowa bez problemu.
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 1970, 01:00:00 wysłana przez Xar »

Offline Sylwek

• Kadra
(Bez tematu)
« Odpowiedź #57 dnia: 01 Czerwiec 2009, 16:45:08 »
Cytat: "Xar"
To jest jakos tak, ze samolotem bez paszportu nie da rady do chorwacji, a droga ladowa bez problemu.

Albo rybki albo akwarium  :wink:  albo mozna na dowod, albo nie mozna...
Droga ladowa od dobrych kilku lat nie ma zadnych kontroli... ale nie wypowiadam sie wiecej, bo nie chce mi sie szukac w przepisach.

Offline killer

• Kadra
  • Stopień nurkowy: CMAS M2
(Bez tematu)
« Odpowiedź #58 dnia: 01 Czerwiec 2009, 17:01:19 »
Droga ladowa od dobrych kilku lat nie ma zadnych kontroli...

taaaaa, nie ma!! a w zeszlym roku to nas chcieli na 3 tyg. do wiezienia zamknac na granicy chorwackiej...
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 1970, 01:00:00 wysłana przez killer »
live 'n let diVe

Offline miłosz

• *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #59 dnia: 01 Czerwiec 2009, 17:04:23 »
Cytat: "Xar"

Nie dalej jak 3 tygodnie temu leciałem ze Splitu do kraju, bez paszportu w ręku i się udało bez problemów:)

Jak wspomnieliśmy wcześniej, lepiej na wszelki wypadek mieć paszport w ręku, ale od ładnu paru lat Polska ma podpisane papiery o bezpaszportowym przkraczaniu granicy chorwackiej.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 1970, 01:00:00 wysłana przez miłosz »
Swim, Dive or Die!!!