Zupełnie nie mogę zrozumieć skąd u Was taki owczy pęd do nurkowań jaskiniowych.
Czy tak naprawdę ktoś z Was zamierza potem te jaskinie penetrować ?
Czy to tylko taka chwilowa moda ?
chyba muszę odpowiedzieć.. oczywiście tylko za siebie, a zapewne będzie to odp. niestandardowa. :wink:
otóż.. wcale nie wiem czy zamierzam penetrować jaskinie, może właśnie wcale NIE !
jakoś jaskinie zawsze mnie najbardziej przerażały ze wszystkich typów nurkowań overhead i wcale nie rozumiałam cytując za Andrew Georgitsisem co ludzie widzą w "tej kupie mokrych kamieni" :smt003
niemniej jednak coś na temat takiego nurkowania chciałabym się dowiedzieć, może właśnie dlatego że w najbliższej przyszłości nie mam ambitnych planów jaskiniowych na cave'y, full cave itp. itd.
PJ1 daje jakiś taki ogląd, wstęp za w miarę przystępną cenę i jeszcze jeśli miałby ten kurs prowadzić Krzysiek Starnawski, którego widuję czasem w Jastarni a czasem w Zakopanem i owszem, sprawia wrażenie człowieka okrutnie zalatanego, ale chyba też bardzo w porządku
co nie znaczy że nie ma paru innych świetnych instruktorów, którzy mogliby poprowadzić taki kurs.. "rozglądałeś" się Sylwek?
co do kursu Adv.EAN czy też podobnych PN2 to... b chętnie ale narazie nie tylko umiejętności ale głównie brak sprzętu mnie od tego dzieli.
wiem jaki sprzęt potrzebny, ale trochę czasu minie nim go skompletuję i wolałabym dopiero wtedy zrobić takowy kurs, bo i tak nie wykorzystam na nurze butli stage, jeśli ich po prostu nie mam
sprzętu jaskiniowego też nie mam, ale nie mam też o nim pojęcia, więc myślę że takie PJ1 wniosło by wiele w moją "edukację nurkową" i pewno też wielu innych osób zainteresowanych tym kursem, którzy o jaskiniach słyszeli to i owo, ale na pewno nie za dużo.
może pozwoli to komuś złapać jaskiniowego bakcyla?
a może wręcz przeciwnie?
niemniej jednak Jacku - słuszna uwaga. myślę że zawsze nim zrobi się jakiś kurs, należy się zastanowić "po co?". // bardzo antykomercyjna uwaga :okk: