Kochani!Dziękuję wszystkim tym, którzy zapisali się do Sekcji Archeologii Podwodnej UJ i którzy uczestniczyli w dwóch pierwszych spotkaniach, a także byli obecni na wykładzie Lubomira Petryszyna o wykopaliskach podwodnych na Krymie. Mam dobrą wiadomość - działamy dalej!
Dla tych, którzy nie wiedzieli o spotkaniu lub nie mogli nam towarzyszyć - na razie nic straconego - streszczę tu najważniejsze sprawy organizacyjne, a Lubomir na pewno chętnie pokaże jeszcze kiedyś zdjęcia.
Jeśli chodzi o sekcję to działa ona przy Kole Naukowym Studentów Archeologii Uniwersytetu Jagiellońskiego (KNSA UJ) z siedzibą na ul. Gołębiej 11 w Collegium Minus (drugi budynek po lewej idąc prosto od Starego Portu;))
Na 1 spotkaniu organizacyjnym ustaliliśmy cele nowootwartej Sekcji:
1.
Założenie biblioteki archeologii podwodnej - artykuły, publikacje naukowe i popularnonaukowe dostępne dla wszystkich na miejscu w Bibliotece IA
2.
Szkolenia - archeologów na nurków + wykłady teoretyczne i metodologiczne z archeologii dla nurków
3.
Seria wykładów "Krakowskie spotkania z Archeologią Podwodną" (może ktoś ma bardziej chwytny tytuł??) - serię rozpoczął prof. Lubomir Petryszyn, zaproszeni są na razie (mgr Kazimierz Kotlewski - nurek M3 i archeolog, prof. Iwona Modrzewska-Pianetti z Uniwersytetu Warszawskiego, dr Bartosz Kontny archeolog podwodny z Uniwersytetu Warszawskiego, prof Siergiej z Kijowa, dr Marcin Biborski konserwator sztuki z Krakowa z UJ, mgr Maciej Czech z IAUJ i jeszcze kilka osób z Muzeum Morskiego w Gdańsku i Katedry Archeologii Podwodnej w Toruniu - mam nadzieje, że zdążą przyjechać przed moim wyjazdem na wykopaliska do Egiptu, a jak nie, to że licznie i godnie ich przyjmiecie - co do profesorskich nazwisk pojawia się też koszt noclegu w hotelu i wyżywienia, który trzeba będzie jakoś rozwiązać <jak??>)
4.
Organizacja wyjazdów naukowych - pierwszy planuję na wystawę "Archeologia podwodna Skarby z jezior Wielkopolski i Brandenburgii" a także "Wielki Błękit
Wystawa fotografii podwodnej Darka Sepioło" w Muzeum Początków Państwa Polskiego w Gnieźnie
http://www.mppp.home.pl/czasowe.htm; drugi do Centralnego Muzeum Morskiego w Gdańsku na wystawę "Archeologia morska i nurkowanie"
http://www.cmm.pl/siedziba.php?main=wys ... pl_&aid=175.
Organizacja wyjazdów nurkowych i ćwiczenia metodologii badań podwodnych6.
Strona internetowa na serwerze UJ - założenie i rozwój
7.
Konkurs na najlepszą nazwę i logo SekcjiCzekam na wszelkie sugestie, chęć wsparcia, włączenia się w działanie Sekcji itd.
Mój nr +48 512 318 138; mejl:
annakotarba@wp.plMam nadzieję, że już za 2 tygodnie uda się zorganizować następne spotkanie a na nim albo wykład kogoś z Warszawy - to zależy jak kto będzie stał z czasem, albo sprawozdanie z Wykopalisk Podwodnych w Risan (Czarnogóra) w 2006. Zajmiemy się też wyborami prezydium - to chyba trzeba zrobić, bo sama sobie z wszystkim nie poradzę i porozmawiamy o finansach
- myślę, że jakieś 5zł składki członkowskiej na druk plakatów, ruszenie ze stroną i ewentualne wydatki jeżeli przyjechałby ktoś na wykład będzie potrzebne (no i tu znów pojawia się potrzeba zaistnienia funkcji skarbnika i sekretarza - a tak broniłam się przed biurokracją... ;/)
Serdecznie Pozdrawiam i zapraszam
Ania Kotarba