Zapraszamy wszystkich klubowiczów na płynne jajeczko zwane również "Ajerkoniakowakowy czuwaniem przy rafie".
Jako że święta zawsze poprzedzają przedświąteczne porządki musimy "wysprzątać" nasza lodówkę.
Dla co ambitniejszych Klubowiczów podajemy przepis na ajerkoniak, który przed dwoma laty zdradził nam klubowy kolega Wojtek W.
6-8 żółtek (zależy od wielkości)
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka spirytusu
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i c. waniliowym. Dodajemy stopniowo mleko skondensowane - ciągle miksując. Na końcu dodajemy bardzo powoli "ducha". Gotowe! Czas przegryzania min. 24 h.
Przepis można trochę zmodyfikować - zamiast 1/3 ilości spirytusu można dodać łychy, brandy lub winiaku - będzie bardziej szlachetny
Przybywajcie
Termin: środa 01.04.2015
Miejsce: Klub