Czy grupy P0 muszą mieć już ABC od pierwszych zajęć w styczniu? Jeśli tak, to rozumiem że w nadchodzącym tygodniu przed zajęciami najlepiej się już w nie zaopatrzyć od Pana Kasińskiego, bo to ostatnie baseny przed nowym rokiem?
Abyście uniknęli błędów młodości i nie wydawali na próżno pieniędzy tak potrzebnych przecież studentowi (piwo się samo nie wypije), dam Wam z dobrego serca klika rad:-
primo - Krakowskie sklepy, nawet z rabatem, zwykle są droższe od internetowych - zanim kupicie, zróbcie rozeznanie w cenach
-
secundo - nikt wam nie broni iść i przymierzyć w którymś z tych sklepów, a kupić tam, gdzie taniej
Co wybrać?Maska Maskę musicie obowiązkowo przymierzyć - nie kupujcie nigdy maski bez przymierzenia. Maska po dociśnięciu do twarzy ma się sama trzymać.
Nie polecam maski Look (wiem - zaraz mnie zakrzyczą) - to może była dobra maska, ale 10 lat temu - to konstrukcja stara, o kiepskich kątach widzenia i do tego mocno za droga - za te pieniądze można kupić coś znacznie lepszego.
Generalnie nie polecam masek z przezroczystym silikonem - powodują wkurzające refleksy światła, czego doświadczyłem na własnej skórze. Do tego sylikon żółknie i wygląda delikatnie mówiąc paskudnie.
Jako wersję budżetową polecam maskę "
niebieski produkt" z Decathlonu. Maska kosztuje grosze, a jest dobra jakościowo. Ma też hartowaną szybkę. Jej olbrzymią zaletą jest występowanie w kliku rozmiarach, co znacząco ułatwia dopasowanie do twarzy. Wbrew wrażeniu, jakie stwarza "niebieski produkt" to naprawdę przyzwoita maska - za rękojmię niech wystarczy to, że od lat używa jej i chwali sobie Tomek T., jeden z naszych najlepszych i najbardziej doświadczonych instruktorów. Takiej maski nie będzie Wam szkoda, gdy ją zgubicie, postawicie na niej butlę, czy zniszczycie w inny sposób - po prostu kupicie drugą za 29.99. Z tego ostatniego względu nie polecam też masek drogich, powyżej 200 zł, z "super pluszowym silikonem", "super dizajnem" i innymi bzdurami - wywalicie kupę kasy za coś, co nie jest tego warte. Sprzęt ma być możliwie prosty i niezawodny. Jeśli jest przy tym tani, to dodatkowy bonus (wbrew pozorom wcale częsty).
W wersji droższej moim typem jest Oceanic Shadow - maska "techniczna", bezramkowa, o niedzielonej szybce. W komplecie od razu neoprenowy pasek! Do tego niezbyt droga - można znaleźć poniżej 180 zł. Sam używam i mogę dać do przymierzenia.
Warto od razu zaopatrzyć się w neoprenowy pasek do maski (nie nakładkę, a pasek!). Nie zerwiecie go, łatwo się go zakłada, a maska dużo wolniej tonie. Taki pasek kosztuje z 20-25 zł - najtańszy to to samo, co najdroższy, tylko z innym logo.
PłetwyNie polecam płetw rozciętych, z różnymi otworkami, wynalazkami, etc. To tylko chwyty marketingowe - nie warto za nie płacić.
W zasadzie jedynym sensownym wyborem są Mares Avanti Tre (chyba już nie produkowane) lub ich następca - Avanti Superchannel. Obowiązkowo należy przymierzyć - nie słyszałem jednak, żeby na kogoś nie pasowały.
Avanti Superchannel znowu znajdziemy w Decathlonie za całkiem przystępną cenę.
RurkaStanowczo odradzam wszelkiego typu wynalazki z harmonijkami, pierdolinami i wodotryskami - tragedia, źle się przedmuchuje i w ogóle mór a zgryzota.
Wersja koszerna, budżetowa - fajka prosta, bez żadnych zaworków, kapturków, etc. - typ Romana
(można spróbować samemu zrobić z rurki PCV bodajże fi 1 cal).
Wersja wypas -
Technisub Air Dry II - do kupienia za ok. 80 - 90 zł. Chyba najlepsza fajka z zaworkami, używa jej olbrzymia większość klubowiczów.
Suma sumarumNie dajcie się podpuścić czy namówić na różne badziewia, "super promocje" czy "jedyne, niepowtarzalne okazje" - kupicie szajs i będziecie się z nim użerać następnych kilka lat. Nurkowanie wymaga samodzielnego myślenia w każdej sytuacji - także doboru sprzętu podstawowego. Myślcie więc samodzielnie, kombinujcie i w razie wątpliwości pytajcie starszych kolegów! Chętnie pomożemy Wam ustrzec się błędów, jakie kiedyś sami popełniliśmy.
Ponadto zawsze służę pomocą Ja lub któryś z naszych instruktorów - doradzimy Wam najlepiej, jak potrafimy. Nie bójcie się pytać.
Pozdrawiam!
Wasz ukochany magazynier
Panq