Witam
Ja może spróbuje wyjaśnić fenomen jak (6 l *200 BAR )/12 l nie daje 100 BAR a 97 BAR albo (6 l *300 BAR )/12 l nie daje 150 BAR a 137 BAR
Wyjaśnień może być kilka (oczywiście można, a nawet trzeba mnie poprawić w razie nieścisłości )
1. Trywialne: manometr którym zmierzone było ciśnienie w butlach to inny manometr niż ten którym mierzone było ciśnienie podczas ładowania butli. Zadne to halo że wskazy dwóch manometrów różnią się o 10 %.
2. bicie 6l butli na sprężarce która bije do 300 BAR, która zapewne ma dużą wydajność, powoduje że powietrze okrótnie sie nagrzewa, żeby było śmieszniej temperatura powietrza zależy również od konstrukcji takich elementów jak np. zawór w butli. - starsze zawory grzeją się bardziej. Skoro się powietrze nagrzało to po wystygnięciu będzie go "mniej" w sensie ciśnienia. W klubie również można zauwarzyć efekt spatku ciśnienia powietrza po wystudzeniu butli o około 10% - dlatego butle bite są do 240 BAR a nie 220 BAR.
3. Najpewniej zaszła kombinacja punktu 1, 2, i jeszcze pominięta została objętość przetoczki (użytej między butlami), która mogła być nie zerowa w rzeczywistości - w zadaniach się używa takiej o objętości 0 l
Według mnie jest to zupełnie normalne że "znikło" gdzieś 10% powietrza
Pozdrawiam
Maciek