....
9. Zimno w szyję - źle dopasowany kaptur, muszę poszukać czegoś innego.
Widziałem Wodzu, że szukałeś kaptura bez zamka... Czy słyszałeś/ czytałeś coś negatywnego o kapturach z zamkiem?
Przymierzam się do zakupu kaptura 7mm i byłem w Nautice, by przymierzyć parę modeli... Niestety model Dry Hood BARE (bez zamka), który wcześniej sobie upatrzyłem, nie był dostępny w moim rozmiarze L...
Sprzedawca skusił mnie bym przymierzył ten rozmiar kaptura, ale z zamkiem i moje pierwsze wrażenia były pozytywne:
ZALETY:
Łatwość zakładania i końcowy efekt dopasowania (szczególnie na szyi) są lepsze niż w modelach bez zamka...
Pod zamkiem jest wklejony pas neoprenu, więc nie ma mowy o podciekaniu kaptura przez zamek.
Taki kaptur też dłużej powinien wytrzymać bez uszkodzeń/pęknięć (szczególnie usczelnienie na twarzy) bo największe naprężenia postają przy zakładaniu i ściąganiu, a tu po odsunięciu zamka, praktycznie ubiera i zdejmuje się go bez rozciągania neoprenu...
WADY
Przewiduję, że ZAMEK to kolejny element, który może się zepsuć, zaciąć, zahaczyć o sieci na wraku, czy w końcu zahaczyć o sam wrak
itd....
Trzeba się z nim mocować, by go zasunąć, szczególnie przy zakładaniu - ale może to kwestia wprawy...
Cena...
CZY ktoś z WAS ma doświadczenia w używaniu kaptura z zamkiem?
Jak się sprawuje taki kaptur podczas lat używania?