UWAGA ZMIANA TERMINU WYJAZDU! Ruszamy tydzień później.W 2003 roku, po prawie 10 letniej przerwie, przywróciłem tradycję organizowania potężnych wypraw klubowych, nie komercyjnych, takich jak dawniej, kiedy Krab uderzał w nieznane.
Pojechaliśmy wtedy na 9 dni do Hiszpanii do L’Estartit, nurkować na archipelagu Illes Medes. Wyjazd kosztował 370zł, 4,5 tyś km autobusem, własne pontony, NSy, cały magazyn... Później były wyprawy na Sycylię i Elbę. Tradycja się przyjęła i wzorem tamtych wypraw, co roku jeździmy na ciepłe morskie nurki w basen Morza Śródziemnego.
Teraz chciałbym wprowadzić do naszego klubowego grafiku kolejny zwyczaj. Pożegnanie lata nad Adriatykiem. Ciepła woda, blisko i tanio.
Organizuję prywatny, nie komercyjny wyjazd.
W Polsce czuć już będzie jesienne chłodki, a tam woda 25 st. C (tyle miała w zeszłym roku na początku października), powietrza 28. Jedyny strój wyjściowy, to klapki i kąpielówki ;-)
I do tego bajeczna widoczność 25-30m.... Nurkując przy ścianach mamy wrażenie, że lecimy. Absolutny odjazd, którego nie poznamy na początku lata, kiedy wizura jest słaba, a w wodzie unosi się zawiesina i do tego jeszcze jest zimna (od 14 do 19 st.).
Termoklina jesienią jest na 35m!
Zazdroszczę tym z Was, którzy będą mieli okazje zanurkować w Adriatyku pierwszy raz. Ja pamiętam mój pierwszy do dziś ;-)
Ale jesień w Chorwacji, to nie tylko kapitalne nurki. Dojrzewają figi, które rosną tam jak chwasty, kapią wszędzie na ulice. Jedyna okazja by skosztować (hmmm opchać się do pełna) świeżych, prosto z drzewa
Dla nowo upieczonych P1, ten wyjazd to najlepsza okazja do posmakowanie morskich nurkowań i krystalicznie czystej i ciepłej wody. To również kapitalny sposób na zebranie 10 nurkowań stażowych do P2 i to tych dla Was głębokich. Zapraszam Was w szczególności, wyjazd jest organizowany z dedykacja dla Was;)
Turystykę ja będę prowadzić. Obnurkujemy największe perełki Murterskiego Morza i okolic Kornatów. Znam te nurkowiska jak własna kieszeń.
Na koniec kilka organizacyjnych info:
pobyt na miejscu 25.09 - 02.10.2010wyjazd z Polski 24.09 późnym wieczorem, rano 25.09 jesteśmy na miejscu
wracamy 02.10 (sob), przyjazd do Krakowa w niedzielę rano 03.10
Jedziemy na wyspę Murter do Miejscowości Jezera, do bazy Kuby.
Pakiet nurkowy z zakwaterowaniem na prywatnych kwaterach:
250 EuroDla osób nie nurkujących – zakwaterowanie 10 Euro/dobęIskaznica – pozwolenie na nurkowanie w Chorwacji, ważne rok – 100 kuna – ok. 60zł (kto ma jeszcze ważne, to zabrać)
Dojazd prywatnymi samochodami: Ok 2000 km w obie strony + bramki i winiety. Przy 4 osobach w samochodzie wychodzi ok. 200 zł/ osobę
Wyżywienie we własnym zakresie – zdecydowanie najtaniej. Zrobimy też nie raz grila przed bazą, kupię ryby w hurtowni, wyjdzie za śmieszne pieniądze.
Sprzęt: w bazie (w cenie pakietu nurkowego) mamy pełne butle i balast. Resztę należy zabrać ze sobą.
Pakiet nurkowy, to 10 nurkowań z łodzi na de beściackich miejscówkach oczywiście
Oczywiście jest możliwość zostania dłużej
Zapraszam serdecznie Wszystkich, również z osobami nie nurkującymi. Ilość miejsc nie ograniczona.
pozdrawiam serdecznie,
Sylwek