Ostatnie wiadomości

Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10
51
Forum ogólne / Odp: Propozycja zmian w statucie Klubu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Damian Walczyk dnia 15 Grudzień 2020, 16:54:37 »
Jeszcze ze zmian, które widzę, to nowy status likwiduje wymóg posiadania stopnia KDP CMAS* przez członków (dopuszcza inne organizacje).

Jest już na czerwono zaznaczone co zostało zmienione
52
« Ostatnia wiadomość wysłana przez matips dnia 15 Grudzień 2020, 16:31:30 »
Jeszcze ze zmian, które widzę, to nowy status likwiduje wymóg posiadania stopnia KDP CMAS* przez członków (dopuszcza inne organizacje).

komunikatory itp, co

Po skrócie "itp" powinna być kropka.
53
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Damian Walczyk dnia 15 Grudzień 2020, 16:09:25 »
Zaproponowane kolorem czerwonym zmiany to w głównej mierze uporządkowanie statutu: wzięto pod uwagę nurkowanie swobodne i możliwość przynależenia freediverów do naszego stowarzyszenia, co uprzednio nie było uregulowane. Zapisy zostały dostosowane do obecnie panujacych zasad (m.in. komunikacji drogą elektroniczną). Ponadto pochylono się nad kwestiami zawieszenia i utraty członkostwa w Klubie, które dotychczas nie były w statucie rozwinięte. Nałożono nacisk na składkę członkowską jako podstwowy obowiązek klubowicza, a także omówiono kwestie deklaracji członkowskiej, która od nowego roku powinna być obowiązującym w klubie dokumentem poświadczającym przynależność Klubowicza do Kraba. Elementy usunięte z starej wersji statutu to w głównej mierze zmiany estetyczne, uporządkowujące dokument i wprowadzające pewną chronologie.
54
« Ostatnia wiadomość wysłana przez matips dnia 15 Grudzień 2020, 14:37:02 »
Różnice jakie pokazuje diff to:

Wywalanie numeracji. Podejrzewam, że przez przypadek. Wydaje mi się też, że w takiej sytuacji poszczególne  zdania powinny być albo zakończone kropką (a są zakończone przecinkiem), albo kolejne punkty powinny zaczynać się małą literą (gdyż są kontynuacją poprzedniego zdania). 
Dodanie tytułów to paragrafów.

Było w pkt. 1
1. Prowadzenie działalności szkoleniowej w zakresie nurkowania rekreacyjnego, technicznego i sportowego w środowisku akademickim Krakowa,
Jest:
Prowadzenie działalności szkoleniowej w zakresie nurkowania rekreacyjnego, technicznego oraz swobodnego (freediving),
c) §7 pkt 2:
dodano: "a także warsztatów basenowych i wszelkiego rodzaju nurkowych akcji klubowych,"
§8:
dodano ", oraz środkach finansowych pochodzących ze składek członkowskich, dobrowolnych wpłat i dochodów czerpanych z działalności klubowej,"
dodano "  Czas, forma oraz godziny pracy Klubu ustalane są przez Zarząd Klubu na mocy uchwały."
§9:
"Członków Klubu dzielimy na:" -> "Spośród członków Klubu wyróżniamy: "

Dalej jest więcej zmian, §10,§11,§12 zostają złączone w jeden punkt.  Przeredagowano rodzaje członkostwa, przeczytajcie sobie, ale to w zasadzie to samo.

§14: Jeśli zebranie odbędzie się po nowym roku (a nie tradycyjnie z początkiem roku akademickiego), składka za rok poprzedni będzie dawać prawo głosu.

Może potem napisze co zmienia się dalej,
55
« Ostatnia wiadomość wysłana przez jackdiver dnia 14 Grudzień 2020, 20:44:27 »
Hej
A to moja wersja statutu w załączniku, która już jakiś czas temu przekazałem do Rady Klubu.
Pozdrawiam Jacek
56
« Ostatnia wiadomość wysłana przez jackdiver dnia 14 Grudzień 2020, 20:24:20 »
Hej
A co tu jest do akceptacji ?
To przecież niemal aktualna wersja starego statutu
Czy aktualny Zarząd proponuje jakieś zmiany ?
Jeśli tak to powinien je zaznaczyć na czerwono
Ja poniżej podam moją wersję statutu, którą przedstawiałem na ostatnim Walnym i którą ewentualnie można podać pod dyskusję
Pozdrawiam Jacek
57
« Ostatnia wiadomość wysłana przez jsend dnia 13 Grudzień 2020, 23:07:45 »
W rozdziale II §12 w tym miejscu:
"Korzystania z urządzeń, majątku, rekomendacji i pomocy Klubu,"
brakuje mi dopisku w rodzaju "na zasadach określonych przez regulamin/zarząd/magazyn/[wstaw inne]".

W przeciwnym razie brzmi to jak dowolne korzystanie z majątku [...] klubu, a w praktyce mamy np. regulamin magazynu, formularze zapisów itp. 
58
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Damian Walczyk dnia 13 Grudzień 2020, 17:42:44 »
Słuszne uwagi Jakubie :)
59
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Yeald dnia 08 Grudzień 2020, 17:06:08 »
W Rozdziale V brakuje mi zapisu ze staregi statutu:

"Szkolenie w Klubie prowadzi Zespól Instruktorski"

W paragrafie 25 brakuje mi informacji, że instrukto muis być członkiem Klubu.
Niejednokrotnie posiłkujemy się "najemnikiem" do przeproiwadzenia szkolenia (najczęściej na obozie) i brak tego zapisu umożliwia komuś "obcemu" brać udział w decydowaniu o polityce szkoleniowej Klubu.
60
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Yeald dnia 08 Grudzień 2020, 16:53:33 »
Paragraf 20 odnosi się do Zarządu.
Nie powinno być w nim przepisów dotyczących uzupełniania składu Rady Klubu:

"W przypadku ustąpienia, wykluczenia lub śmierci członka Zarządu lub Rady Klubu w trakcie kadencji, jego skład osobowy jest uzupełniany poprzez dokooptowanie przez Zarząd lub Radę Klubu na zasadzie uchwały na pozostały okres kadencji nowego członka na nieobsadzone stanowisko."

Ten przepis powinien odnosić się wyłącznie do Zarządu. Rada klubu ma swój paragraf: 23 i tam powinno to być sprecyzowane.

Jak dla mnie, w obu paragrafach powinno być, że dokoptować nowego członak powinno się wyłącznie w przypadku, kiedy skład osobowy obu organów spada poniżej minimum = 3 osoby.
Według mnie, jeżeli z 5 lub 4 osobowego Zarządu lub Rady Klubu ustąpi członek i nadal jest minum 3, to nie ma konieczności uzupełniać składu osobowego.
Strony: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 10