Jacku, ale Klub powinien dbać przede wszystkim o siebie (klubowiczów, działalność i dobre standardy) i nie może się zmieniać dla paru instruktorów aby w konsekwencji tego upadła klubowość i zrobił się bałagan w naszym systemie szkolenia.
Tamtych kilku, o których wspomniałeś zrobiło kwity z myślą o szkoleniu poza Klubem. Poza tym paru z nich prowadzi swoją działalność.
Poza tym, nie działamy komercyjnie jak wielu innych a w tamtych organizacjach nurkowych chociażby składki są znacznie wyższe co w konsekwencji odbije się kiedyś na zwiększeniu cen kursów u nas.
Sam zrobiłem dość wysokie uprawnienia instruktora jaskiniowego (w innej organizacji - nie mylić z federacją) i mógłbym napierać przy każdej możliwej okazji aby pozwolono mi szkolić w Klubie w ramach tejże organizacji.
Osobiście dla mnie było by to korzystne ale dla mojego Klubu, który jest ponad potrzebami jakiejś jednostki już niekoniecznie.
Najważniejsza jest klubowość i spójny system szkolenia bez faworyzowania i obniżania standardów.
W razie gdyby Klub nie miał możliwości zorganizowania jakiegoś szkolenia - z powodu braku instruktora lub braku stopnia/specjalizacji albo odpowiednika tej specjalizacji w CMAS - to czy może skorzystać z usług instruktora z zewnątrz z innej organizacji lub federacji szkoleniowej ?
np. dpv cave diver lub advanced wreck diver z penetracją wraku