Autor Wątek: EGIPT SHARM 12-02-2008  (Przeczytany 57431 razy)

Offline Malysz

• Zarejestrowani użytkownicy
  • *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #70 dnia: 30 Styczeń 2008, 12:49:51 »
Kiedy ja byłem w styczniu....
temperatura w dzień dochodziła do 30paru i paradowało się w strojach bardziej niż letnich ;) , ale jak tylko słońce zachodziło robiło się dosyć chłodno. Poza tym komary rypią.
Na morzu, na łodzi pizga jak w kieleckim, więc ciepłe czapki obowiązkowo.
Jeśli zechcecie się przejechać quadami no to długie spodnie, grube bluzy z długim rękawem i pełne buty, żeby w razie wywrotki nie zostawić na pustyni połowy skóry.
Jak będziecie chcieli pójść na Górę Synaj obejrzeć wschód słońca to póki jest ciemno panuje tam ujemna temperatura i leży snieg.

Poza tym zaopatrzcie się w "OFF" (vide komary), węgiel (biegunki bez zakażenia), niforoksazyd (biegunki z zakażeniem bakteryjnym). Niby można to kupić u nich w aptece, ale czasem ma inne nazwy i ciężko się dogadać.

Łatwiej dogadacie się po rosyjsku niż po angielsku.

I najważniesze: NIGDY, PRZENIGDY NIE PIJCIE WODY Z KRANU, choćby nie wiem jak was suszyło. Woda tylko butelkowana, najlepiej gazowana, ale jest droga, wiec kupujcie niegazowaną.  Na stołówce też lepiej wypić herbatę z przegotowanej wody.
Złapcie szybko opaleniznę i ubierajcie się w wyciągnięte, lekko przechodzone o zapachu wielbłąda ubrania. Bedziecie sprawiać wrażenie miejscowych rezydentów co pozwala czasami uniknąć natarczywego reklamowania towaru i nie oszukują tak przy cenach.

Ruch drogowy: wysokie, malowane krawężniki nie są dla ozdoby. One ratują wam życie. Na jezdni jesteście jak ranna łania w basenie z głodnymi piraniami.
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 1970, 01:00:00 wysłana przez Malysz »
\"Rzeczy poważne należy traktować lekko\"

Offline anita

• *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #71 dnia: 30 Styczeń 2008, 13:18:35 »
dzięki za bardoz ważne i istotne wskazówki, któe widze, że mogą nam nawet życie ratować!:)
Ania, ja lece z wami z wawy, ale prezes mówił, że mamy mieć zalatwiony jakiś transport. ma to ustalić z Bartkiem. ja licze na trasport, bo ni w ząb nie będzie mnie miał kto zawieść do wawy..:/
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 1970, 01:00:00 wysłana przez anita »

Offline Bartolomeo

• *
  • Stopień nurkowy: P3, Adv Ean
(Bez tematu)
« Odpowiedź #72 dnia: 30 Styczeń 2008, 13:59:52 »
Spoko, damy rade :)
najlepiej jakby dogadac sie w wiecej niz 2 osoby, kto tam jeszcze z "ekpiy Warszawskiej" nie ma jak jechac?
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 1970, 01:00:00 wysłana przez Bartolomeo »
Wszystkie Nurki mają Córki! (przynajmniej dwie ;))

Offline gibil

• *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #73 dnia: 30 Styczeń 2008, 14:14:09 »
Mnie i Moriego wstepnie zawioza rodzice, ale to jeszcze niepewne. Grzegorz cos wspomial o jakims transporcie... My sie opowiemy jak jedziemy jakos po weekendzie i wtedy bedzie wiadomo czy kombinujemy jakis transport razem czy moze bedziemy miec jeszcze miejsce. No i pytanie podstawowe czy jedziemy wieczorem i drzemamy na lotnisku czy opcja wyjazdowa o 2:30 lub 3:00?? Na lotnisku wypadaloby byc ok 7 to jeszcze poszalejemy na bezclowce;) (podaja zeby byc 6:30, ale bez przesady!)

Małyszu dzieki za info!
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 1970, 01:00:00 wysłana przez gibil »

Offline anita

• *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #74 dnia: 30 Styczeń 2008, 14:32:06 »
kurcze..jakby był jakis transport to ja powiem szczerze, żebym znacznie bardziej wolała wyjechać np. o 2 czy 3 niż siedziec tyle czaus na lotnisku..taka bezczynność mnie zawsze wykańcza :/ mam nadzieje że po weekendzie jakos sytuacja sie wyklaruje z tym trasportem, bo kurcze nie chciałabym tego wszystkiego dzwigać do pociągu..:/ no, ale zobaczymy.

Offline gibil

• *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #75 dnia: 30 Styczeń 2008, 15:01:49 »
A tak wogóle to mam niesmiala prosbe jezeli ktos bedzie mial niedowage w bagazu  :wink: to ja bardzo chetnie podrzuce pare rzeczy, bo jade do Egiptu na dwa i pol miesiaca i bede potrzebowac jeszcze troche sprzetu na wykopaliska i jakos srednio mi sie widzi zeby z jacketem i automatem i pianka, komputerem i ksiazkami to wszystko wazylo 20 +5 kg  :oops:
Gdybyscie mieli miejsce mi cos zabrac to prosze dajcie znac tel. 512318138!

Offline anita

• *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #76 dnia: 30 Styczeń 2008, 15:33:05 »
aha, czyli 20 kg bagazu + 5 podręcznego jest? myśle że trzeba zważyć ile sprzęt mniej więcej waży, i wtedy będziemy myślec jak tu rozłożyć Twoje książki:)
PS. Miłosz, czy u Ciebie można już zmaówic sobie sprzęt? chodzi mi głównie o klubow-moją piankę :)
PS.2 Ania, jak tam pryzgotowania do 5cio letniego egzm.? bo chyba jeszcze nie pisałaś?

Offline Bartolomeo

• *
  • Stopień nurkowy: P3, Adv Ean
(Bez tematu)
« Odpowiedź #77 dnia: 30 Styczeń 2008, 15:35:46 »
W kwestii bagazu, to automat i inny kruchy sprzet najlepiej wziac do podrecznego.
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 1970, 01:00:00 wysłana przez Bartolomeo »
Wszystkie Nurki mają Córki! (przynajmniej dwie ;))

Offline gibil

• *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #78 dnia: 30 Styczeń 2008, 15:36:10 »
Przygotowania do egzaminu w fazie powijaków - robie wszystko zeby nie robic nic, sprzatam, gotuje, pisze na forum, gadam cala noc na gg... a tu wielkimi krokami zbliza sie poniedzialek... Jak zdam to oblewamy cala noc w Stillu - przywiozlam nawet szampana z z Francji  :twisted:

Offline miłosz

• *
(Bez tematu)
« Odpowiedź #79 dnia: 30 Styczeń 2008, 15:58:51 »
Cytat: "anita"
aha, czyli 20 kg bagazu + 5 podręcznego jest? myśle że trzeba zważyć ile sprzęt mniej więcej waży, i wtedy będziemy myślec jak tu rozłożyć Twoje książki:)
PS. Miłosz, czy u Ciebie można już zmaówic sobie sprzęt? chodzi mi głównie o klubow-moją piankę :)
PS.2 Ania, jak tam pryzgotowania do 5cio letniego egzm.? bo chyba jeszcze nie pisałaś?

Owszem możecie sobie coś zarezerwować, choć myślę, że najlepiej będzie jak po prostu wpadniecie do magazynu i weźmiecie co chcecie, żeby się zbytnio nie bawić w papierkowe zapisy itp.

Pozdrawiam i do wieczora :wink:
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń 1970, 01:00:00 wysłana przez miłosz »
Swim, Dive or Die!!!