Forum AKP Krab AGH
Klub => Forum ogólne => Wątek zaczęty przez: Yeald w 30 Marzec 2012, 12:14:02
-
Drogie koleżanki i koledzy.
Z okazji zbliżających się Świąt Wilekanocnych, chcieliśmy zaprosić Was na przedświąteczne czuwanie przy rafie, które odbędzie się w najbliższą środę 4.04 w Klubie. Startujemy o 21.
W planie mamy dzielenie się jajkiem w płynie :)
Dla co ambitniejszych Klubowiczów podajemy przepis na ajerkoniak, który w zeszłym roku zdradził nam klubowy kolega Wojtek W.
6-8 żółtek (zależy od wielkości)
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka spirytusu
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i c. waniliowym. Dodajemy stopniowo mleko skondensowane - ciągle miksując. Na końcu dodajemy bardzo powoli "ducha". Gotowe! Czas przegryzania min. 24 h.
Przepis można trochę zmodyfikować - zamiast 1/3 ilości spirytusu można dodać łychy, brandy lub winiaku - będzie bardziej szlachetny
Ponieważ jest to okazja szczególna, mamy zgodę władz akademika na oddanie klucza około 00.30, więc na pewno każdy zdąży po basenie zaglądnąć do Klubu :)
Do zobaczenia
-
Ale ja nie mam miksera! Może się zrzucimy i ktoś zrobi dużo pysznego ajerkoniaku!?!?
-
no ja niestety przynoszę sklepowy : (
-
Mam nadzieję, że imprezka się Wam podobała:)
Kto nie był niech żałuje...:)
-
Podobała :)
-
Ogólnie tak
Ale nie zagęszczony nadmiarem masła ajerkoniaczek Wojtusia
Chciało się pić a nie szło...
Pozdrawiam Jacek 8)
-
Noo imprezka udana! :]
-
Ogólnie tak
Ale nie zagęszczony nadmiarem masła ajerkoniaczek Wojtusia
Chciało się pić a nie szło...
Jedyne co mogę doradzić, to zabrać własną łyżeczkę następnym razem :mrgreen:
-
Spotkanie udane, nawet pianki musiały ustąpić miejsca!!!
a co do napojów, może nie każdemu udało się spróbować pewnego smakołyku, ale nasza pewna Krabowiczka (Justyna) ewidentnie ujawniła talent "kulinarno-procentowy"!!!! żółta pychota!!!!
zamawiam butelkę:)
pozdr.
iza