41
Forum ogólne / Odp: Propozycja zmian w statucie Klubu
« Ostatnia wiadomość wysłana przez Damian Walczyk dnia 02 Styczeń 2021, 17:38:38 »W §4 napisane jest że "Klub w zakresie szkolenia nurkowego działa w oparciu o przepisy wydane przez Komisję Działalności Podwodnej Zarządu Głównego PTTK" moja natomiast propozycja była taka by W zakresie szkolenia nurkowego Klub działał w oparciu o aktualne akty prawne obowiązujące w Polsce i UE oraz przepisy wewnętrzne organizacji nurkowych. Wynika to oczywiście z mojego szerokiego zainteresowania możliwościami szkoleniowymi w różnych systemach oraz ułatwiania naszym Członkom realizowania się w drodze do profesjonalnego nurkowania i zdobywania uprawnień wymaganych w bazach zagranicznych.
Czyli jak rozumiem postulujesz aby szkolenie w Klubie dopuszczało także możliwość szkolenia w innych federacjach nurkowych?
W §13 jest napisane ze Członek Klubu ma obowiązek "Przestrzegania wytycznych KDP PTTK w zakresie bezpiecznego uprawiania płetwonurkowania, zgodnie ze swoimi uprawnieniami nurkowymi". A co inne organizacje nie mają swoich wytycznych w zakresie bezpieczeństwa nurkowania ? Dlatego proponuję też - dla osób które nie posiadają uprawnień CMAS - zapis Przestrzegania wytycznych Kadry klubowej i organizacji nurkowych w zakresie bezpiecznego uprawiania płetwonurkowania, zgodnie ze swoimi uprawnieniami nurkowymi.
Myślę, że ten punkt w obecnym kształcie jest po prostu konsekwencją postanowień §4. Jeżeli Klub ma pozostać jednofederacyjny to powinien stosować się do zasad tejże federacji.
I na koniec jeszcze jedna ważna sprawa. Jednym z kluczowych działań Klubu jest jak wynika z §6 oprócz szkolenia "Organizowanie aktywnych form rekreacji dla członków Klubu i Organizowanie wyjazdów turystyczno-nurkowych". A kto ma to organizować bo jak wynika z §21 Zarząd nie ma takiego obowiązku więc kto ? Kto ma organizować tzw. wyjazdy/wyprawy klubowe ? Nautica, Nautilus czy Basia Białek ? Nie, to powinno też znaleźć się w obowiązkach Zarządu w §21
Czy nie wynika to z podpunktu "Realizacja uchwał Walnego Zebrania Członków oraz postanowień statutu" z §21?