Widziałem Wodzu, że szukałeś kaptura bez zamka... Czy słyszałeś/ czytałeś coś negatywnego o kapturach z zamkiem?
Szukałem takiego, bo są tańsze, ale znalazłem na eBay'u w satysfakcjonującej mnie cenie taki z zamkiem.
Podobny do Bare Tech Hood, tylko że firmy Pinnacle - nie mogę nigdzie znaleźć zdjęć tego modelu.
CZY ktoś z WAS ma doświadczenia w używaniu kaptura z zamkiem?
Jak się sprawuje taki kaptur podczas lat używania?
Bardzo łatwo ubiera się go i ściąga. Nie trzeba się z niczym mocować. Nie ciągnie za włosy i nie ma się wrażenia, że wraz z kapturem ściąga się również twarz.
Mój akurat jest trochę niedopasowany właśnie na szyi - albo muszę przyciąć neopren wokół twarzy i wtedy "dociągnie się" do do szyi (nie wiem jak to wytłumaczyć - teraz jest bardzo naciągnięty pod brodą), albo rozważyć rozmiar większy.
Co do trwałości, to trudno się wypowiadać - ma dopiero kilka nurkowań.
Co do zahaczania - takie same ryzyko, że zaczepisz o coś tą pętelką od suwaka przy suchym. Poza tym u mnie ta tasiemka "chowa się" między neoprenową osłoną kryzy a kryzą.
Przewiduję, że ZAMEK to kolejny element, który może się zepsuć, zaciąć, zahaczyć o sieci na wraku, czy w końcu zahaczyć o sam wrak itd....
tiaaa no i z pewnością powoduje dodatkowe turbulencje w opływie wody wokół ciała płetwonurka podnosząc opory ruchu :lol: jak słynne gumki w workach niekoszernych :lol:
A może to przez ten zamek w kapturze przeciekł mi lewy rękaw?!