Drogie koleżanki i koledzy.
Z okazji zbliżających się Świąt Wilekanocnych, za zgodą Zarządu, proponuję spotkać się na przedświąteczne czuwanie przy rafie, które odbędzie się w środę 28.03 w Klubie. Startujemy o 20.
W planie mamy dzielenie się jajkiem w płynie
Dla co ambitniejszych Klubowiczów podajemy przepis na ajerkoniak, który przed paroma laty zdradził nam klubowy kolega Wojtek W.
6-8 żółtek (zależy od wielkości)
1 szklanka cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 szklanka spirytusu
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem pudrem i c. waniliowym. Dodajemy stopniowo mleko skondensowane - ciągle miksując. Na końcu dodajemy bardzo powoli "ducha". Gotowe! Czas przegryzania min. 24 h.
Przepis można trochę zmodyfikować - zamiast 1/3 ilości spirytusu można dodać łychy, brandy lub winiaku - będzie bardziej szlachetny
Do zobaczenia