Na stronie KDP pojawiła się informacja na temat terminów szkolenia z PP w 2009 roku:
Zgłoszenia na odpowiednich formularzach należy dostarczyć do siedziby KDP (fax, e - mail, poczta).
KURSY PATOFIZJOLOGII NURKOWANIA I PIERWSZEJ POMOCY (PP)
Zapraszamy na kursy Patofizjologii Nurkowania i Pierwszej Pomocy dla nurków, które odbędą się w pierwszej połowie 2009 roku w krajowym Ośrodku Medycyny Hiperbarycznej w Gdyni. Terminy:
28-30 stycznia 2009
4-6 lutego 2009
25-27 lutego 2009
4-6 marca 2009
18-20 marca 2009
1-3 kwietnia 2009
22-24 kwietnia 2009
13-15 maja 2009
20-22 maja 2009
Zgłoszenia należy kierować do KDP. Koszt kursu: 500 pln dla osób posiadających uprawnienia CMAS, 550 pln dla osób nie posiadających uprawnień federacji CMAS.
Zakres szkolenia:
Uczestnik kursu zdobywa wiedzę teoretyczną i umiejętności praktyczne umożliwiające zrozumienie mechanizmów patofizjologii i zastosowanie procedur ratowniczych i pierwszej pomocy.
Warunki uczestnictwa w kursie:
stopień Płetwonurka KDP/CMAS** (P2) lub równorzędne kwalifikacje innej organizacji.
Przebieg szkolenia:
Wykłady (16 godzin) oraz zajęcia praktyczne (7 godzin) w Krajowym Ośrodku Medycyny Hiperbarycznej, w tym przynajmniej 1 sprężenie w komorze ciśnieniowej.
Po kursie uczestnik otrzymuje zaswiadczenie KOMH o ukończeniu kursu i wpis do Książki Płetwonurka KDP.
Kurs PP jest wymagany przy ubieganiu się o stopień P3.
Żródło:
http://kdp.pttk.pl/index.php....i na koniec dwa słowa ode mnie.
Moim zdaniem każdy posiadający stopień P2 i nie planujący nawet szkolenia na P3 powinien wybrać się na taki kurs. Było to moje najlepsze szkolenie na jakim byłem do tej pory. Ilość wiedzy na temat nurkowania zdobyta w ciągu tych paru dni jest nie do ocenienia tak samo jak poziom wiedzy prowadzących: dr Kota oraz dr Sićko. Nie mówiąc już o samym poczuciu humoru wymienionych wyżej lekarzy-płetwonurków.
Polecam gorąco!!!