No i mnie dopadło. Chcę czy nie, wyjścia nie mam. Muszę stać się szczęśliwym posiadaczem skrzydełka. Że nigdy nie miałem przyjemności w czymś takim wejść pod wodę... proszę o Wasze opinie. Jaki worek, jaka płyta, jaka uprząż.
Że i mnie to musiało spotkać ](*,)
przyszła kryska na Matyska....
no więc tak:
1. Płyta - możesz kupić markową lub mniej - ja polecam
www.do-wody.pl - wytwórnia w krakowie. Stalowa czy alu - oto jest pytanie. Większość stalowych waży ok. 3kg - równomiernie rozkłada ciężar na górnej części pleców. wymaga to przesunięcia balastu (w zasadzie tylko X-veight) na sam dół butli. znam osobników, długich i chudych, którym brakuje butli (w celu uzyskania trymu). wyjściem była płyta alu i o 2kg cięższy balast na dole butli - skuteczne. no i transport lotniczy.....
2. uprząż. Polecam przede wszystkim sztywną w wodzie - tu niezastąpiona jest H lub podróbki z pasów wojskowych - ale wymaga to zmodyfikowanych stoperów. i tu znów polecam
www.do-wody.pl. czy w jednym kawałku ( na modłę DIR/GUE), czy rozpinaną - ja dla wygody preferuję tą drugą. ale polecam samodzielne testowanie. D-Ringi - układ klasyczny, naramienne , biodrowe - SPAWANE NA SZTYWNO, kroczny - ruchomy...
3. skrzydło (worek) - tu jest dowolność... ja jestem zdecydowanym przeciwnikiem gumkowanych OMSów. i nie ma worków uniwersalnych do singla i twina - problem z szerokością i umiejscowieniem inflatora. choć może jest kompromis - DiveRite RecWing.
(dla singla zakłada się JEDNOSTRONNIE gumki ( nie tworzą komór).
inflator - zamiast spłuczki u góry wstawić zwykłe kolanko. i broń boże 70cm karbowanej rury - tylko stwarza problemy.... (syfon utrudniający spuszczenie gazu....)
do zestawu 2x12+2xS80 wystarcza worek 20l- worki 2x40l to wynik działania marketingu...
z worków polecałbym worki typu podkowa firm DirZone, Agir, Anhinga, o wąskim elemencie przy automatach - nie koliduje (wykrzywia ) węży po pełnym nadmuchaniu....
masz kilka w klubie, ewentualnie możemy się spotkać na Zakrzówku, to pomacasz własnoręcznie...
___
/omasz