Nie sądzę żebyś tak czuł. Uważam, że po prostu kpisz, a czujesz coś zupełnie innego.
Tak, zakpiłem, używając Twoich słów. Nie czuję ani ogromnej pustki, ani nie czuję się poganinem.
Nie jestem też antyklerykałem i nie epatuję tym.
Pisałem generalnie, nie uważam, że każdy kto się podpisał wcześniej nim jest (poza wyjątkiem
). Ty wyjaśniłeś mi swoje stanowisko, przyjmuję je do wiadomości, ok.
Możemy dyskutować na takie tematy tu i gdzie indziej o ile to ma merytoryczne podparcie, bo ciężko dyskutować z terminami "chory kraj", "badziewie", "straszny obciach", bez rozwinięcia dlaczego chory, dlaczego badziewie, dlaczego obciach. Używają takich argumentów możemy ciągnąć "dyskusję" na 10 podstron. Każdy napisze, "mi się podoba", "mi się nie podoba", "fajne", "git", "żenada". Wszystko to jest subiektywne. Z czymś takim nie ma niestety jak podjąć dyskusji.
Natomiast to, co napisałeś o agitacji i wpychaniu pozostaje w jawnej sprzeczności z tym, co sam pisałeś przed ostatnimi wyborami. Pamiętasz?
Nie przypominam sobie, żebym epatował tym na forum. Zamieszczałem jakieś ulotki, pisałem głosuj na tego, nie głosuj na tego? Zamieściłem 1 neutralny post (myślę, że do niego się odnosisz) który kierował do innej strony, gdzie można było ewentualnie toczyć dyskusję. Celowo tak zrobiłem, szanując różne preferencje polityczne, żeby nie było potrzeby pisać na naszym forum. Jest znacząca różnica pomiędzy takim postem, a wrzucaniem takich treści bezpośrednio na forum.
Bóg (czy inna siła, jak zwał tak zwał) pewnie by się bardziej cieszył gdyby w tym miejscu za te pieniądze powstało coś takiego jak dom dziecka, schronisko dla zwierząt, wyrzutnia patriotów, a nie coś bezużytecznego.
Gdybyśmy traktowali to tylko w kategoriach racjonalnych to tak. Tutaj jesteśmy jednak na gruncie wiary i te rzeczy dla wierzących nie są irracjonalne. Łatwo jest poddawać krytyce coś do czego nie przyłożyliśmy ręki. Każdy ma prawo wydawać zarobione pieniądze na to co chce. Jedni idą do kina, a mogliby dać na schronisko dla zwierząt, inni idą na imprezę, a mogliby dać na dom dziecka, inni dają na pomnik bo dla nich to ma sens. Zapewniam Cię jednak, że ci którzy dali na taki pomnik na dom dziecka też by dali i na schronisko jeżeli byłaby taka inicjatywa organizowana pod patronatem Kościoła.
Panowie, forum jest jak najbardziej miejscem wymieniania wszelkich pogladów (pod warunkiem, że są w odpoweidnim temacie), ale obowiazuje szacunek dla innych dyskutanow i ich pogladow, wiec przekroczenie cienkiej czerwonej linii skończy się zmoderowaniem dyskusji... to tylko tak dla przypomnienia
Spokojnie. Wojny tu przecież nie zrobimy. Potrafimy przecież grzecznie dyskutować. Killer, widziałeś kiedyś wkurzonego ZAANa? :wink: