Hej,
Mam w końcu suchacza
Wiem, że sporo ludzi w naszym Klubie szuka suchego skafandra w rozsądnej cenie. Postaram się tutaj opisać na co ja się zdecydowałem i czy dobrze wybrałem.
1. Gdzie kupiłem?Po długich poszukiwaniach, zdecydowałem się na zakup zestawu
Typhoon Prosport Diving Drysuit + Free Undersuit - za kwotę ok. 2100 PLN dostałem suchacza z cienkim ocieplaczem. Współpraca ze sklepem (komunikacja) była bardzo miła i z tej strony nie mam żadnych uwag. Na realizacje czekałem dość długo, bo producent nie miał w magazynie mojego rozmiaru (odpowiedni rozmiar buta).
2. Co dostałem?Membranowy skafander
Typhoon Prosport:
- nieosłonięty zamek
- materiał wygląda solidnie, nie jest taki sztywny jak cordura
- zawór dodawczy
Apeks Swivel Inflation z końcówką Seatec (taka jak przy jacketach)
- zawór wylotowy
Apeks Cuff Dump na przedramieniu - tu byłem zaskoczony, bo myślałem, że dostanę wersję ze standardowym zaworem na ramieniu - założyłem, że wersja z zaworem na ramieniu jest standardem
- szwy podklejone gumową taśmą
- manszety typu butelkowego
- lateksowa kryza
- kryza osłonięta kołnierzem/stójką z cienkiego neoprenu
- buty to takie gumiaki wyklejone od środka neoprenem
- szelki
- ściagacz w pasie z tyłu
- kolorystyka "taka w sam raz" - nie cały czarny, ale i nie jakoś krzykliwie kolorowy
- torba dość prosta - oględnie mówiąc - po prostu worek z solidnie wyglądającego materiału
Ocieplacz
Typhoon 100g Undersuit:
- z zewnątrz jakiś śliski materiał, coś jakby ortalion
- od środka coś jakby polar
- tasiemki przy rękawach - ściągacze przy rękawach chyba za krótkie i za słabe
- tasiemki przy nogawicach - ściągacze przy nogawicach chyba za krótkie i za słabe
- kieszenie na biodrach - szkoda że nie ma kieszeni na piersi (wygodniejsza moim zdaniem na kluczyki samochodowe)
- ściągacz w pasie z tyłu
3. Czy pasuje?Pierwsze wrażenia:
- ocieplacz bardzo dopasowany
- rękawy w ocieplaczu chyba za krótkie
- do suchacza musiałem się "wbijać"
- dół suchcza idealny, góra za duża
Po chwili i po konsultacjach z
artykułem na Forum DiveTrek:
- góra ocieplacza albo rękawy chyba (po ubraniu kompletu - ocieplacz/suchy - przestało się to objawiać) ciut za krótkie - kiedy markuję zabawy z zaworami materiał na boku naciąga się
- skafander wydaje się być dobrze dopasowany - biorąc pod uwagę że nie mierzyłem tego właśnie modelu i zamawiałem na podstawie rozmiarówki, to wręcz idealnie
4. Jak się sprawdza w wodzie?Jak sprawdzę, to napiszę.